18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren İmar Barışı’ndan faydalanmak için ilgililerce 08.06.2018 – 31.10.2018 tarihleri arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapılabilecektir.
3194 sayılı İmar Kanunu’na 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak eklenen geçici 16. Madde (“geçici 16. madde”) ile afet risklerine hazırlık kapsamında “imar barışı” düzenlemesi getirilmiştir. Anılan maddede, imar barışının hangi yapıları kapsadığı, başvuru sahiplerinden ne kadar kayıt bedeli alınacağı, yapı kayıt belgesinin hangi şartlarda verileceği, daha önce tesis edilen yıkım kararları ve idari para cezalarının akıbeti ve hazine veya belediyeye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş yapılara yapı kayıt belgesi verilip verilmeyeceği gibi hususlar düzenlenmiştir.
Geçici 16. maddenin yanı sıra, Yapı Kayıt Belgelerinin Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar ise Çevre ve Orman Bakanlığınca çıkarılan ve 06.06.2018 tarihli ve 30443 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ (“Tebliğ”) ile düzenlenmiştir. Anılan tebliğde ise yapı kayıt belgesi müracaatının nasıl yapılacağı, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin nasıl hesaplanıp ödeneceği, Hazine’ye ait taşınmazlar üzerine yapılan yapıların satışının nasıl yapılacağı, yapı kayıt belgesi düzenlenemeyecek yapıların neler olduğu ve yapı kayıt belgesinin düzenlenmesi sürecinde yalan beyanda bulunanlar hakkında yapılacak işlemlere ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
Yapı Kayıt Belgesi müracaatları yapı maliklerinden herhangi biri veya vekili tarafından Tebliğ’in 4. Maddesinde belirtildiği üzere e-devlet üzerinden veya Yapı Kayıt Belgesi vermek üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Kurum ve Kuruluşlara yapılabilecektir. E-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-imar-barisi-kayit-basvurusu-ve-sorgulamasi adresinden başvurular yapılabilmektedir.
Geçici 16. Madde ve Tebliğ’e göre öncelikli olarak aranan şart; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olan bir yapının 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olmasıdır. Burada bahsi geçen “yapının” yapımının 31.12.2017 tarihinden önce tamamlanmış olup olmadığının nasıl tespit edileceği Geçici 16. md. düzenlenmiş değildir. Bu hususa Tebliğ’in 6/6 fıkrasında değinilmiş olup; 31.12.2017 tarihinde inşaat halinde olan yapılarda ancak 31.12.2017 tarihi itibariyle bitmiş kısımlar için yapı kayıt belgesi verilebileceği belirtilmiştir.
Yapının 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olması ile birlikte, ancak ilgili kişiler tarafından 31.10.2018 tarihine kadar başvuru yapılması ve 31.12.2018 tarihine kadar ise kayıt bedelinin ödenmesi durumunda ilgili yapı için yapı kayıt belgesi verilebilecektir.
İlgililerden emlak vergi değeri ile yaklaşık maliyet bedeli toplamı üzerinden konutlarda %3, ticari kullanımlarda ise %5 oranında kayıt bedeli alınacaktır. Tarımsal amaçlı yapılar, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları, 8 veya daha fazla katlı binalar, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar ve GES’lerin yaklaşık maliyetleri belirlenirken dikkate alınacak m2 birim fiyatlar ise Tebliğ’in 5. Maddesinde düzenlenmiştir. Yine aynı maddeye göre karma kullanımlı yapılarda konut ve ticaret olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınacaktır.
Yapı kayıt belgesi yapı ruhsatı yerine geçmeyecektir. Burada yapı kayıt belgesi verilmesindeki amaç yapının kullanılabilmesini sağlamaktır. Öte yandan yapı kayıt belgesinin verilmesi ile birlikte ilgili yapıya geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz da bağlanabilecektir. Ayrıca Tebliğ’in 6/8 fıkrası uyarınca yapı kayıt belgesinin varlığı halinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı da yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilecektir. Verilen tüm yapı kayıt belgeleri yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulanmasına kadar geçerli olacaktır.
Geçici 16. Madde ile birlikte getirilen en önemli hususlardan biri de yapı kayıt belgesi verilen yapılarla ilgili daha önce verilen yıkım kararı ve tahsil edilemeyen idari para cezalarının iptal olacak olmasıdır.
Öte yandan “yapı kullanma izin belgesi” olmayan yapılar da imar barışı kapsamına alınmış, bu yapılara ilişkin yapı kayıt belgesi ile birlikte maliklerin tamamının muvafakati bulunması halinde “yapı kullanma izin belgesi” olmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebileceği düzenlenmiştir. Bu işlemleri yapabilmek için ilgilerden; yapı kayıt belgesi, mimar tarafından yapılacak proje, umumi hizmet alanlarına denk gelen yerlerin terk edildiğini gösterir belge, yapı maliki/malikleri tarafından hazırlanmış yönetim planı ve zemin tespit tutanağı ile birlikte ilgili tapu müdürlüğüne başvuruda bulunmaları istenmektedir. Ayrıca Tebliğ’in 5/2-b bendinde belirtildiği üzere yapı kayıt belgesi almayanlar aynı binada başka bir bağımsız için alınan yapı kayıt belgesinden faydalanamayacaklardır.
Yapı kayıt belgesinin düzenlenmesi safhasında yalan beyanda bulunanların tespiti halinde ise bu kişiler hakkında TCK m. 206’da düzenlenen “resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” suçundan suç duyurusunda bulunulacaktır.
Hazine’ye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olan yapılar için öncelikle bu yapılar Hazine adına tescil edilecek, ardından Bakanlık tarafından belirlenen rayiç bedel üzerinden yapı kayıt belgesi sahibine satılacaktır. Satış bedeli %10’u peşin verilmek üzere 5 yıla kadar taksitlendirilebilecektir. Belediyelere ait taşınmaz üzerine yapılan yapılar için ise, yapı kayıt belgesi sahiplerince bedeli ödenmek şartıyla, ilgili yapı Belediyelerce doğrudan satılacaktır.
Ancak 3. Kişilere ait özel mülkiyet alanlarında veya Hazineye ait sosyal donatı için tahsis edilen araziler üzerinde bulunan yapılar imar barışı kapsamına alınmamıştır. Aynı şekilde Boğaziçi Kanunu kapsamında, İstanbul tarihi yarımada içinde ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca belirlenmiş alan içerisinde kalan yapılarda imar barışı kapsamı dışında bırakılmıştır.
Comentarios